Meedenken over de toekomst van de kinderboerderij

De kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof worden al enkele jaren voor een groot deel draaiende gehouden door betrokken vrijwilligers. Zij steken hun handen uit de mouwen om deze plek voor ontmoeting, educatie en recreatie in stand te houden. Maar hoe kan de kinderboerderij financieel zelfstandig draaien en wat sluit er het beste aan op huidige behoeften van de ouders en kinderen? Om dit uit te zoeken heeft het bestuur van de kinderboerderij deze en andere vragen voorgelegd aan studenten van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland.

Op de grens tussen Tanthof-Oost en Tanthof-West staat sinds 1943 een boerderij. Met de bouw van de woonwijk in de jaren zeventig en tachtig is dit gebouw en het omliggende gebied door de gemeente Delft omgevormd tot een kinderboerderij en waterspeeltuin. Het biedt ouders en kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met diverse boerderijdieren, om te ze te aaien en te verzorgen. Bij warme temperaturen kan dit worden gecombineerd met veel waterpret in de waterspeeltuin.

Hulpvraag
Als de gemeente Delft in 2015 door noodzakelijke bezuinigingen de kinderboerderij wil sluiten, ondertekenen buurtbewoners massaal een petitie voor het behoud van deze maatschappelijke voorziening en wordt een stichting gevormd met vrijwilligers. Met de gemeente wordt een overgangsperiode van vier jaar afgesproken, daarna moet de stichting financieel onafhankelijk zijn. Op dit moment zijn de uitgaven echter groter dan de inkomsten. Om te helpen een duurzaam toekomstperspectief te schetsen, heeft de stichting de hulp ingeroepen van de opleiding Bedrijfskunde van de Haagse Hogeschool en de opleiding Dier- en Veehouderij van Hogeschool Inholland. Studenten van deze opleidingen onderzochten de afgelopen maanden de vraag welke voorzieningen en activiteiten aansluiten op de behoeften van de buurtbewoners en hoe voldoende inkomsten kunnen worden gegenereerd om onafhankelijk van gemeentelijke subsidie te kunnen voortleven.

Programmering
Door middel van enquêtes, interviews en bezoeken aan andere kinderboerderijen is geïnventariseerd welke programmering een meerwaarde zou kunnen zijn voor de locatie in Tanthof. Deze wordt op dit moment zo’n 40.000 keer per jaar bezocht, voornamelijk door buurtbewoners. Binnen de wijk kent de voorziening een grote bekendheid. De meeste ondervraagden komen een paar keer per jaar op bezoek. Meer dan de helft van hen geeft aan dat er behoefte is aan meer activiteiten. De wensen en behoeften zijn talrijk, variërend van een bijentuin met insectenkasten tot uitdagende klimtoestellen, midgetgolf en jeu-de-boulesbanen. Ontwikkelmogelijkheden liggen er vooral nog op het vlak van voldoende zitgelegenheden voor ouders en uitbreiding van het horeca-aanbod met bijvoorbeeld gebak, lunchbroodjes en pannenkoeken. Hiermee kunnen ook extra inkomsten worden gegenereerd. Studenten hebben vervolgens verschillende scenario’s uitgedacht om bijvoorbeeld ook overdekte zitgelegenheden aan te bieden, zodat er langer door het jaar heen inkomsten kunnen zijn vanuit de horeca.

Nieuwe inzichten
Remmelt Thijs, buurtbewoner en voorzitter van de Stichting over de voorstellen van de studenten: “De studenten hebben door enquêtes en verschillende interviews nieuwe ideeën gecreëerd voor de verdere ontwikkeling van de kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof. Enkele van de ideeën liggen buiten de gebaande paden en zetten ons stevig aan het denken welke kant we op willen met deze voorzieningen. We willen graag meer horeca aanbieden omdat we mede door de studentenonderzoeken zien, dat daar nog veel meer behoefte aan is en dit bijdraagt aan de mogelijkheden voor de stichting om op termijn zelfstandig te kunnen functioneren.”

Stadslab Delft
Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft), gebundeld in Stadslab Delft (Tanthof). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de wijk beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. De ervaring is dat dit soort samenwerkingen interessante verbindingen opleveren tussen beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via gerben.helleman@inholland.nl

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: