Studenten helpen bij verduurzamen

In zowel AD/Haagsche Courant als in De Delftse Post verscheen een mooi artikel van Marcel de Jong over het onderzoek van studenten Bouwkunde (Haagse Hogeschool) in Tanthof.

Studenten bouwkunde van de Haagse Hogeschool helpen bewoners van Tanthof bij het beter isoleren van hun woning. ,,Het is tof dat we iets voor bewoners kunnen betekenen.”

Dertig studenten onderzoeken de vijf meest voorkomende type woningen in Tanthof. Ze kijken hoe de huizen geïsoleerd zijn en verwarmd worden en hoeveel de bewoners kwijt zijn aan energie- en stookkosten. Van iedere soort worden twee huizen bezocht. De huiseigenaren hebben zich hiervoor aangemeld bij de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft.

Adviezen
Samen met medestudenten Ayrtor De Coito Pita en Thandi Daal neemt Sander vandaag de woning van Pim en Marieke van der Tuin onder de loep. ,,Op basis van ons onderzoek geven we adviezen over hoe de bewoners hun woning beter kunnen isoleren en kunnen bezuinigen op de stookkosten.”

De roestige Panda op de oprit blijkt niet van de bewoners te zijn. ,,Nee, een auto hebben we niet nodig’’, zegt Pim. ,,We hebben een fiets en een abonnement op het openbaar vervoer. Daar kom je overal mee.”

Die opmerking illustreert zijn betrokkenheid bij het zuiniger maken van zijn woning. ,,Als we niets doen om de klimaatverandering tegen te gaan, staat Delft straks 3 meter onder water en moeten we naar de Veluwe verhuizen.” Op het dak liggen dan ook zonnepanelen en bijna alle ramen hebben dubbelglas. ,,En we hebben boven folie achter de radiatoren gedaan en de verwarmingsbuizen geïsoleerd”, vult Marieke aan.

Ze erkent dat ze bepaald niet representatief zijn voor de wijk. ,,Om ons heen wonen vooral oudere mensen, van wie de kinderen al uit huis zijn of die gepensioneerd zijn. En we hebben allebei een technische opleiding. We zijn best goed op de hoogte van wat je allemaal kunt doen om je huis beter te isoleren.”

Zonnepanelen
Opvallend is de enorme airco in de keuken. ,,Het is vooral onze verwarming”, legt Pim uit. ,,Hij werkt eigenlijk als een warmtepomp. De stroom wekken we met onze zonnepanelen op.” De airco bespaart bovendien veel gas, meldt Marieke. ,,We zijn van 60 kuub verbruik per maand teruggegaan naar ongeveer 15, een enorme besparing. Door de warmtepomp hoeven we ook geen dure vloerverwarming te installeren.” Pim: ,,Het is een sport om te bezuinigen op energiekosten.”

De studenten lopen met aandachtige blik door de woonkamer en vragen de bewoners daarna het hemd van het lijf over het huis. Wat ligt er onder de vloer? Wat voor een soort ramen hebben ze? Waarmee zijn de muren geïsoleerd?

De vragen worden daarna persoonlijker. Denken Pim en Marieke aan gezinsuitbreiding? Even kijken de bewoners elkaar aan. ,,Misschien later’’, zegt Marieke voorzichtig. Sander verontschuldigt zich: ,,Om een goed advies te kunnen geven is het belangrijk dat we de toekomstplannen van de bewoners kennen. Je gaat niet investeren als je van plan bent te verhuizen.”

Na het gesprek meten de studenten de radiatoren op, het vermogen van de airco en kloppen ze op de muren. Daarna gaan ze naar buiten en analyseren met een warmtebeeldcamera waar de woning goed en slecht geïsoleerd is. Marieke en Pim kijken geïnteresseerd mee. Het dak en de gevel kleuren hoofdzakelijk blauw. Dat blijkt het warmteverlies dus beperkt te zijn. De ramen met dubbelglas worden geel op het scherm. Twee ramen krijgen echter een felrode kleur. ,,Enkel glas”, verklaart Pim. ,,Als je daar dubbelglas plaatst, kun je al energie besparen”, concludeert Ayrtor.
Isolatiemateriaal

Op verzoek van de studenten demonteert Pim, balancerend op een trap, het luchtfilter aan de gevel bij de keuken. Thandi meet de dikte van de muur en het gebruikte isolatiemateriaal. ,,Steenwol”, constateert ze. Ze komt met een plukje naar beneden en laat het zien. ,,Hoe meer we meten en weten, hoe beter ons advies zal zijn.”

De opdrachtgever van het project is de werkgroep Duurzaamheid en Energie van de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft. Paul de Widt, lid van deze werkgroep, legt uit dat de gemeente alle woningen in Delft van het gas af wil hebben. ,,Daarvoor wordt in 2021 een warmteplan opgeleverd. Nu al is duidelijk dat Tanthof niet eerder dan 2030 van het gas af gaat, vooral omdat de woningen relatief jong zijn in vergelijking met andere wijken. Bewoners worden daar nerveus van. Wat moeten ze doen als hun ketel op instorten staat? Een nieuwe kopen, met het risico dat je er straks niets meer aan hebt? Of wachten tot 2030? Maar ja, dat haalt die ketel niet.”
Stadslab

De bewonersvereniging kwam tijdens een energiemarkt in het stadhuis in contact met het stadslab, waar ambtenaren en studenten en docenten van de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft naar oplossingen zoeken voor problemen waar de mensen in de wijken tegenaan lopen.

Tijdens een bijeenkomst op 7 februari in wijkcentrum De Hofstee over de vergrijzing in Tanthof, waren bewoners ook bezorgd over hoe hun woningen nou van het gas af moesten. Hoe gaat dat dan? Is dat niet duur? ,,Bewoners zitten met veel vragen over hoe ze hun huis energiezuiniger moeten maken”, vertelt De Widt. ,,Je kunt wel zoeken op internet, maar daar vind je een overkill aan informatie. Veel bewoners zien door de bomen het bos niet meer.”
Isoleren

De studenten en docenten van de Haagse Hogeschool hebben de vraag van de bewoners omgezet in een onderzoeksproject, vertelt begeleidend docent Aart van Zwienen van de Haagse Hogeschool. ,,De studenten maken voor de vijf meest voorkomende type woningen in Tanthof een infographic waarop de bewoners kunnen zien hoe ze hun huis beter kunnen isoleren en hun energierekening omlaag kunnen brengen.”

De studenten zijn enthousiast over hun opdracht. ,,We geven mensen straks concrete tips over hoe ze zuiniger kunnen zijn met energie en de rekening voor gas en elektriciteit omlaag kunnen brengen”, vertelt Sander. ,,Ze hebben echt iets aan ons werk. Dat is beter dan de andere projecten waaraan we gewerkt hebben. De rapporten die we daarvoor hebben geschreven verdwenen in de la.”

Ook Pim is blij met het onderzoek. ,,Wie weet krijgen we goede tips om ons huis verder te isoleren.” Sander wil desgevraagd wel een voorschot nemen op het eindrapport. ,,Het isoleren van de gevel, daar kun je al een flinke slag mee slaan.’’

Bron: AD/Haagsche Courant, 15-2-2020

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: