Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Met deze vraag werden dertig Bouwkunde-studenten van de Haagse Hogeschool op pad gestuurd. In de afgelopen maanden traden zij op als duurzaamheidsadviseurs in de Delftse wijk Tanthof. Zij hebben negen woningen en vijf verschillende woningbouwtypen geanalyseerd op potentiële energiebesparende maatregelen. Daarbij hebben ze gekeken naar comfort (‘people’), milieuopbrengst (‘planet’) en terugverdiencapaciteit (‘profit’).

De werkgroep ‘Energie en Duurzaamheid’ van Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD) was opdrachtgever van dit onderzoek. Voor dit onderzoek hadden zich via de BHTD diverse woningeigenaren aangemeld, die – na een noodzakelijke selectie – hun woning hebben opengesteld. Als tegenprestatie hebben deze huishoudens een onderzoeksrapport voor hun woning ontvangen, waarmee ze onderbouwd kunnen overwegen om tot woningverduurzaming over te gaan. Het gaat om woningen uit zowel Tanthof-West (Omanstraat – Libanonstraat – Argentiniëstraat – Venezuelastraat – Helder Camarastraat) als Tanthof-Oost (Koekamp – Eekhoornhof – Koekoekshof – Spechtstraat).

Voorbeeld van Infographic

Infographics
De werkgroep van de BHTD heeft tijdens dit proces op meerdere momenten feedback gegeven aan de studenten. Als tegenprestatie heeft iedere studentengroep een of meerdere ‘Infographics’ gemaakt: informatieve afbeeldingen, die op eenvoudige wijze inzichtelijk maken wat de verduurzamingsopties zijn bij dat woningtype. Inclusief inzicht in de kosten en terugverdientijd van de investering.

Omdat er vijf gangbare woningtypes in Tanthof zijn onderzocht, verwacht de BHTD dat vrijwel iedere Tanthof-bewoner gebruik kan maken van deze infographics om voor zijn eigen woning ideeën voor verduurzaming (en energiebesparing) op te doen. De infographics zijn hieronder te bekijken door op de Locatie te klikken.

WoningtypeLocatieTanthofKenmerken
(allen eengezinswoningen)
AOmanstraat
Libanonstraat
WestDrie bouwlagen met een plat dak
op de 2e en/of 3e woonlaag
BArgentiniëstraatWestDrie bouwlagen met een kap (pannendak) op de 3e woonlaag
+ eventuele dakkapel(len)
CKoekamp
Eekhoornhof
OostDrie bouwlagen met deels een kap
(pannendak) op de 3e woonlaag
+ deels een plat dak
DVenezuelastraat
Hélder Câmarastraat
WestDrie bouwlagen met een kap (pannendak)
op de 3e woonlaag
+ uitbouw op de 1e woonlaag
EKoekoekshof
Spechtstraat
OostDrie bouwlagen met een afwijkende kap
(pannendak) en een uitbouw op
de 1e woonlaag

Disclaimer: de infographics die studentengroepen van de Haagse Hogeschool hebben opgesteld zijn bedoeld om bewoners van Tanthof puur indicatief een idee te geven hoe bepaalde woningtypes zouden kunnen worden verduurzaamd. De BHTD, De Haagse Hogeschool en het Stadslab Delft achten zich op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie die in de infographics wordt gegeven.

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Eén opmerking over 'Hoe verduurzaam ik mijn woning?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: