De student als vrijwilliger

Afgelopen maanden deden studenten van de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement van De Haagse Hogeschool in opdracht van de gemeente Delft onderzoek naar vrijwilligerswerk door hbo-studenten. Door middel van een enquête is meer informatie over deze groep verzameld. Hieruit blijkt dat het soort vrijwilligerswerk erg uiteenlopend is, zoals bestuur en commissies, ouderen, scouting en bij sportverenigingen. Vooral bij de laatste zijn veel studenten actief als vrijwilliger.

Waarom hbo-studenten vrijwilligerswerk doen, is voor iedereen anders. De meeste studenten geven aan dat dit goed staat op hun cv. Maar ook omdat het een nuttige tijdsbesteding is. Het aantal hbo-studenten dat vrijwilligerswerk doet ‘omdat ze het leuk vinden’ is erg klein, omdat het veelal niet aansluit op hun interesses in bijvoorbeeld de techniek. Dat is opvallend omdat de andere inwoners van Delft het vrijwilligerswerk juist wel leuk vinden om te doen, zo blijkt uit de tweejaarlijkse enquête van de gemeente Delft.

Een reden voor de hbo-studenten om geen vrijwilligerswerk te doen, is omdat ze geen tijd hebben. Of omdat ze liever betaald in plaats van onbetaald werk doen. Verder zijn gebrek aan kennis van de mogelijkheden en de afstand een issue. Als deze studenten al vrijwilligerswerk doen, dan doen ze dat in de plaats waar ze wonen.

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: