Studeren op hoogbouw én leefbaarheid

foto: Florencia Jadia

Begin deze maand hebben studenten van verschillende opleidingen meegedacht over de hoogbouwopgave in Delft. Zij maakte diverse ontwerpen voor woontorens op zes verschillende locaties. Op 23 juni presenteren zij hun ideeën en voorstellen tijdens een openbare bijeenkomst en vindt een debat plaats over de vraag ‘Wie is er bang voor hoogbouw?’.

Als reactie op de woningnood wil de gemeente Delft de komende jaren 15.000 nieuwe woningen realiseren binnen de grenzen van de stad. Een hele opgave, die onder andere kan worden gerealiseerd door middel van hoogbouw. Hoge woontorens brengen echter interessante vraagstukken met zich mee, bijvoorbeeld over wind en schaduw, maar ook over drukte en leefbaarheid.

Om deze vraagstukken een plek te geven, werkt de gemeente aan een update van haar hoogbouwvisie. Want wat betekent hoogbouw precies voor de stad? Voor de skyline, voor de vindbaarheid van routes, voor de buurt? En welke voorzieningen moeten worden toegevoegd? De nieuwe visie moet deze vragen beantwoorden. Om zo de plekken te kunnen bepalen waar hoogbouw kan plaatsvinden én onder welke voorwaarden.

foto’s: Florencia Jadia

Hoogbouw én leefbaarheid
Om input te krijgen voor deze nieuwe hoogbouwvisie heeft de gemeente – in samenwerking met de City Deal Kennis Maken Delft – studenten van De Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft uitgenodigd mee te denken. Zij gingen twee volle dagen – van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat – aan de slag met vragen als: hoe kunnen we met hoogbouw een meerwaarde leveren, aan de buurt, wijk en stad? Hoe kunnen we ‘woonverdichting’ combineren met een hoge levensstandaard? Hoe behouden we de menselijke maat bij hoogbouw? En hoe kunnen we rekening houden met de lessen die we in deze corona-tijd hebben geleerd over wonen, werken en samenleven?

Studenten van diverse opleidingen deden mee, omdat het bij hoogbouw niet alleen gaat over technische aspecten. Het gaat ook over prettig wonen, leven en werken. Over mensen, voorzieningen en openbare ruimte. De studenten werden in multidisciplinaire teams ingedeeld om zo kennis te bundelen en ook van elkaar te leren. “Ik ben geïnspireerd door de manier waarop andere studenten het ontwerpproces aanpakken en hoe mooie visualisaties gemaakt kunnen worden”, aldus een van de studenten.

foto: Gerben Helleman

Ontwerpen
Met behulp van diverse inspiratiesessies en opdrachten werkten de studenten hun ideeën verder uit om zo de voordelen van hoogbouw te benutten en eventuele knelpunten te voorkomen. Uiteindelijk kwamen zij, onder het toeziend oog van onder meer stadsbouwmeester Tako Postma, tot een ‘ontwerp’ voor hoogbouw op zes potentiële plekken. Dat leverde een diversiteit aan gebouwen op wat betreft hoogte, vorm, kleur en functionaliteit. Een van de groepjes maakte een ontwerp met verschillende hoogtes, geïnspireerd op de traditionele trapgevel. Variatie die niet alleen voor een dynamisch beeld zorgt maar zo ook de schaduwwerking op naastgelegen woningen probeert te voorkomen. Meerdere groepjes maakte van het dak een openbaar toegankelijke daktuin met water, groenvoorzieningen en zitgelegenheden. “Zeker wanneer gedacht wordt aan de COVID-19 pandemie, is het belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan en je verbonden te kunnen voelen met elkaar. Daar zorgt het groen van dit gebouw voor”, aldus een van de groepjes. Gesloten wanden op de begane grond van een gebouw helpen niet mee aan de leefbaarheid van een gebied. De studenten verzonnen daarom verschillende levendige functies voor de plint van hun gebouw: van cafés en flexwerkplekken tot een kenniscentrum over duurzaamheid.  

Kennis- en talentontwikkeling
Voor de gemeente hebben al deze ontwerpen nieuwe inzichten en frisse ideeën opgeleverd. Daarnaast laat het zien dat hoogbouw – mits goed ontworpen – een meerwaarde kan zijn voor een buurt en de stad. Niet alleen vanwege de toevoeging van woningen, maar ook van wijkoverstijgende functies. Studenten op hun beurt hebben aan hun talentontwikkeling kunnen werken. Of zoals een student het verwoordde: “Het was een ontzettend leuk en leerzaam weekend”. Daarbij werd vooral het interdisciplinair werken als meerwaarde gezien: “ik heb in deze dagen geleerd om rekening te houden met een grote diversiteit aan onderwerpen en meningen. Om echt op een andere manier na te denken over een vraagstuk.”

Tijdens een bijeenkomst op 23 juni 2021 – georganiseerd door de gemeente Delft, de City Deal Kennis Maken Delft en DelftDesign – presenteerden de studenten hun ontwerpen, aan een jury en andere geïnteresseerden. Met daarna een debat over de randvoorwaarden voor hoogbouw.

De ontwerpen van de zes groepen:
Groep 1 – Delfts Groen
Groep 2 – Buddy Building
Groep 3 – Place TU be
Groep 4 – Groene Loper
Groep 5 – Verbinden met hoogte
Groep 6 – Circular Delft

In het juryrapport is te lezen wat de jury – drie gemeenteraadsleden – van de verschillende ontwerpen vond.


Noot voor overname: de foto’s mogen – met bronvermelding – worden gebruikt. Deze pagina is te bereiken via studentenonderzoekindelft.nl/hoogbouw

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Eén opmerking over 'Studeren op hoogbouw én leefbaarheid'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: