Studenten bedenken promotiecampagnes voor vervoersdiensten

Hoe breng je de alternatieve vervoersdiensten voor senioren beter onder de aandacht? In opdracht van de gemeente Delft hebben studenten van de hogeschool Inholland zich de afgelopen maanden in deze vraag verdiept en kwamen met tal van inspirerende ideeën.

We worden steeds ouder en dankzij de geboortegolf van na de Tweede Wereldoorlog zijn er ook steeds meer ouderen. Deze ‘vergrijzing’ heeft een belangrijke invloed op onder andere de wensen omtrent de woningvoorraad, het voorzieningenniveau en de gezondheidszorg. Het heeft echter ook een belangrijke invloed op de mobiliteit van ouderen. Als de fysieke gezondheid afneemt, kunnen ouderen steeds minder gebruik maken van individuele vervoersmiddelen zoals wandelen, fietsen en autogebruik.

In Delft kunnen deze ouderen, naast het openbaar vervoer ook op maat gebruik maken van diverse vervoersdiensten, zoals De Delfthopper, de Regiotaxi Haaglandentaxibedrijf NOOT en de particuliere vervoersdienst van welzijnsinstelling Delft voor Elkaar. Hiermee kunnen ze ook op plekken verder in de regio komen of komen waar geen bus of tram stopt of op momenten dat het openbaar vervoer niet rijdt.  De frequentie, kosten, randvoorwaarden en opstapplaatsen van deze diensten lopen uiteen.

Informatieachterstand
Uit onderzoek van studenten van De Haagse Hogeschool (zie nieuwsbericht Mobiliteit onder ouderen in Tanthof) blijkt dat een groot deel van de ouderen deze diensten niet kent. Deels kan dat komen doordat men (nog) geen onderdeel is van de doelgroep en alternatieve vervoersmogelijkheden heeft. Maar deels ook doordat er onvoldoende of niet op de juiste manier over wordt gecommuniceerd. Er is met andere woorden een opgave om meer bekendheid te generen onder de doelgroep. Zoals één van de bewoners bij het onderzoek zei: “Voorzie de mensen bij het bereiken van een bepaalde leeftijd van informatiemateriaal waarop alle vervoersmogelijkheden worden genoemd met daarbij inzicht wanneer en hoe je er gebruik van kan maken.”

Reden waarom de gemeente Delft de hulp heeft ingeroepen van eerstejaarstudenten van Hogeschool Inholland van de opleiding Associate degree Crossmediale Communicatie. Aan hen stelden we de vraag hoe we er voor kunnen zorgen dat ouderen in Delft meer kennis hebben en daarmee beter gebruik maken van de alternatieve vervoersdiensten voor ouderen.

Communicatiemiddelen
Uiteindelijk zijn dertien studenten, verdeeld over drie groepjes met deze opdracht aan de slag gegaan. Ieder groepje deed een doelgroeponderzoek, bedacht een cross-mediale campagne, maakte een keuzewijzer en schreef een contentplan waarin diverse communicatiemiddelen zijn uitgewerkt. Zo kwamen de studenten met ideeën voor advertenties, ansichtkaarten, brieven, brochures, flyers, kalenders, stempelkaarten, posters, videoadvertenties en websites. Allemaal middelen om op diverse momenten en op verschillende manieren aandacht te vragen voor deze alternatieve vervoersmiddelen.

Ieder groepje bedacht ook een communicatielijn om het geheel te kunnen promoten en om betrouwbaar en herkenbaar te zijn. Groep 1 bleef daarbij dicht bij huis en koos voor ‘Delftsblauw‘ als overkoepelend thema. Groep 2 koos – met behulp van ‘storytelling‘ – voor het concept ‘nooit meer een speciale dag missen’. Oftewel de boodschap dat elke dag speciaal gemaakt kan worden wanneer ouderen de alternatieve vervoersmiddelen gebruiken om op hun bestemming te komen. De derde groep is het uitgegaan van het kernconcept ‘Pluk de dag‘ met een klavertje vier als logo om zo de vier vervoersdiensten onder één paraplu te promoten.

De gemeente Delft heeft de studenten bedankt en was erg onder de indruk van wat er in korte tijd aan ideeën en voorstellen is uitgewerkt. Zij nemen al deze input mee bij het zetten van vervolgstappen.

Foto: wachten op… door emmapatsie via Flickr

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: