Challenge Energietransitie

***Helaas zal deze bijeenkomst door omstandigheden niet door gaan.***

Wil je als student meedenken over hoe we bewoners kunnen stimuleren om hun woning aardgasvrij te gaan maken? Wil je graag eens samenwerken met studenten van diverse opleidingen? En wil je kans maken op een prijs van € 100? Schrijf je dan nu in voor deze challenge!

(this text is also available iEnglish)

Een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd is de overgang van fossiele energie naar het spaarzaam omgaan met hernieuwbare en duurzame energie. Het doel is dat alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af zijn. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Hoe kunnen we bewoners stimuleren om hun eigen koopwoningen aardgasvrij te maken? Tijdens deze tweedaagse challenge dagen we studenten uit om met verfrissende ideeën te komen.

Opgaven
De afgelopen jaren krijgt het energiezuiniger en aardgasvrij maken van woningen steeds meer aandacht. Diverse bewoners stappen over van gas naar elektriciteit door aan de slag te gegaan met onder andere zonnepanelen, warmtepompen, gevel-, vloer- en/of dakisolatie.

De noodzaak om aan de slag te gaan wordt ook steeds belangrijker. Fossiele bronnen, zoals olie, aardgas en steenkolen, zijn immers eindig en raken een keer op. Daarnaast zorgt het winnen van deze grondstoffen voor veel schade aan de natuur en het milieu. De gemiddelde temperatuur van de aarde gaat omhoog, de zeespiegel stijgt en extremer weer komt vaker voor. Door de overstap naar duurzame (hernieuwbare) energie wordt de uitstoot van CO2 beperkt en kunnen we de klimaatverandering afremmen. Naast deze voordelen voor het klimaat kunnen veel energiebesparende maatregelen echter ook een voordeel opleveren voor de portemonnee van de huiseigenaar door een daling van de energiekosten.

Dit alles zorgt er echter nog niet voor dat alle individuele huiseigenaren hun woningen op korte termijn gaan verduurzamen. Dat heeft meerdere redenen: huiseigenaren weten niet welke maatregelen voor hun woning het meest effectief zijn, men ziet op tegen een verbouwing of men kan of wil geen geld uitgeven aan energiebesparende maatregelen. Ook speelt een rol dat mensen nog onvoldoende inzicht hebben in de kosten, opbrengsten en terugverdientijd van de maatregelen op zowel de korte als lange termijn.

Ondanks de voordelen van de energietransitie is er dus ook nog genoeg onwetendheid, scepsis, koudwatervrees en/of een afwachtende houding. De gemeente Delft vraagt zich daarom af hoe ze huiseigenaren – in wijken waar geen collectieve oplossing is voorzien – nog meer kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren om zelf hun woning te gaan verduurzamen.

De opdracht voor de challenge is: bedenk een methode, product, dienst of instrument om woningeigenaren te stimuleren om hun huis op korte termijn aardgasvrij te maken door middel van een individuele, volledige elektrische oplossing.

Werkwijze
De gemeente Delft nodigt studenten van harte uit om over dit vraagstuk mee te denken tijdens een challenge. Studenten van diverse opleidingen kunnen zich aanmelden en worden in multidisciplinaire teams ingedeeld om zo gezamenlijk een voorstel te maken.

De challenge is een tweedaags evenement. Op de vrijdagmiddag starten we met de uitleg van de opdracht en een inspirerend verhaal over het nut en noodzaak van de energietransitie. Op de zaterdag kunnen de teams werken aan hun voorstellen. 

Een paar weken na de challenge worden de teams gevraagd een presentatie te houden voor een jury (en andere belangstellenden). De jury bestaat uit Stephan Brandligt (wethouder gemeente Delft), Yolande Kolstee (bewoner en voorzitter van het Platform Energietransitie Delft) en Émile Chappin (Associate professor en
Co-director TPM Energy Transition Lab, TU Delft). De teams met de beste ontwerpen/ideeën winnen een prijs. De winnaars ontvangen ieder een cadeaubon van € 100 per persoon (de tweede plaats € 50 per persoon en de derde plaats € 25 per persoon).

Beide afbeeldingen zijn afkomstig uit het klimaatakkoord

Datum en plaats
De challenge vindt plaats op vrijdagmiddag 20 mei 2022 (15.00-20.00 uur) en op zaterdag 21 mei 2022 (08.30-21.00 uur) in Delft. Op donderdag 9 juni (14.00-15.00 uur) is er een openbare bijeenkomst waar iedere groep zijn idee kan presenteren aan een jury en andere belangstellenden. Deze openbare bijeenkomst vindt plaats in het kader van de lustrumactiviteiten van de TU Delft.

Waarom meedoen?
Los van de kans op een cadeaubon leer je meer over de diverse aspecten van de energietransitie, maar ook over gedragsverandering en communicatie. De challenge wordt namelijk ondersteund door onderzoekers en docenten die ruime ervaring hebben met deze vraagstukken, zoals hoogleraar Henk Visscher (Chair Housing Quality and Process Innovation en directeur van het Urban Energy Institute aan de TU Delft), Maurits van der Heijde (psycholoog, milieudeskundige, docent Inholland) en Aart van Zwienen (docent Bouwkunde, De Haagse Hogeschool).

Door mee te doen, verken je je eigen grenzen, omdat je in aanraking komt met andere vakdisciplines en kennisgebieden. Je verruimt zo niet alleen je kennis maar ook je netwerk. Daarnaast leer je meer over samenwerken, projectmatig werken en probleemoplossend denken. Je doet ervaring op met adviseren en presenteren. En je krijgt een certificaat voor deelname, dat je op je cv kan zetten, zodat je jezelf kan onderscheiden van de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Inschrijven
Je schrijft je als individu in. Vervolgens worden er multidisciplinaire teams gemaakt. Bij de teamsamenstelling wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een mix van opleidingen en kennisinstellingen. De voertaal is zowel in het Nederlands als in het Engels. Afhankelijk van jouw opgegeven voorkeur delen we je in, in een Nederlandstalig, Engelstalig of gemixte groep.

Voorwaarde voor deelname is dat je student bent van een opleiding aan de TU Delft, De Haagse Hogeschool of Hogeschool Inholland (met het liefst minimaal één volledig jaar hoger onderwijs). Kennis van en passie voor duurzaamheid is handig, maar zeker niet noodzakelijk. Alle studenten zijn welkom. Het gaat immers niet zozeer om de technische kant van de energietransitie, maar ook over gedragsverandering, promotie, marketing en communicatie. Oftewel: input vanuit alle opleidingen is welkom. We zijn namelijk op zoek naar innovatieve ideeën en denken graag out-of-the-box!

Je kan je registreren door onderstaande formulier in te vullen. Bij overschrijving zal er een selectie worden gemaakt op basis van inschrijvingsdatum, motivatie, ervaring en opleiding (we streven naar een mooie mix). Wees er snel bij, want er is maar beperkt plek!

***Helaas zal deze bijeenkomst door omstandigheden niet door gaan.***

(this text is also available iEnglish)

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: