Ontwerp Challenge: de publieke ruimte als ontmoetingsplek

Wil je als student meedenken over het ontwerpen van de openbare ruimte en het creëren van ontmoetingskansen? Wil je graag eens samenwerken met studenten van diverse opleidingen? En wil je kans maken op een prijs van € 100? Schrijf je dan nu in voor deze challenge!

(this text is also available in English)

De openbare ruimte is dé plek voor spelen, bewegen én ontmoeten. Dat geldt voor de rijke binnenstad met al zijn winkels en horeca, maar even zo goed voor woonwijken. In de woonwijk Tanthof in Delft wonen naast veel gezinnen ook steeds meer ouderen, die volop gebruik maken van de openbare ruimte. En die ook steeds belangrijker wordt, want hoe ouder we worden hoe kleiner onze actieradius wordt. De directe leefomgeving wordt daardoor steeds belangrijker. Hoe kunnen we deze nog aantrekkelijker maken voor alle type gebruikers? Studenten worden gevraagd om hierover mee te denken.

Opgave
Vragen die voorliggen zijn onder andere: welke routes naar voorzieningen zoals het winkelcentrum en haltes van openbaar vervoer, zijn er te herkennen of kunnen worden aangelegd? En hoe kunnen op deze routes ‘haltes’ worden geplaatst waar men even kan rusten, haltes die zo zijn ontworpen dat men er ook, spontaan, en vrijblijvend, een praatje kan aanknopen? Uit onderzoek is namelijk gebleken dan men zich meer thuis voelt in een wijk, en veiliger, naarmate er sprake is van meer vrijblijvende, ‘terloopse’ contacten.

Dit leidt tot de volgende ontwerpopgaven:
-Het versterken van bestaande routes
-Het ontwerpen van nieuwe routes
-Het aanwijzen van plaatsen voor ‘haltes’ voor uitrusten en ‘terloopse’ contacten
-Het ontwerpen van ‘haltes’ (hoe kun je uitnodigen tot terloopse contacten?)

Werkwijze
Rond deze opgaven wordt een ontwerpwedstrijd – een challenge – georganiseerd. Studenten van diverse opleidingen kunnen zich aanmelden en worden in multidisciplinaire teams ingedeeld om zo gezamenlijk een ontwerp te maken voor een bestaande of een nieuwe route, en voor een ‘halteplaats’.

De challenge is een tweedaags evenement. Op de vrijdagmiddag starten we met een wijkwandeling en een inspirerend verhaal over het nut en noodzaak van een goede openbare ruimte. Op de zaterdag kunnen de teams werken aan hun ontwerpen.  

Een paar weken na de challenge worden de teams gevraagd een presentatie te houden voor een jury (en andere belangstellenden). De teams met de beste ontwerpen/ideeën winnen een prijs. De winnaars ontvangen ieder een cadeaubon van € 100 per persoon (de tweede plaats € 50 per persoon en de derde plaats € 25 per persoon). De jury bestaat uit: Tako Postma (stadsbouwmeester), Netty Jongepier (bewoner en lid van de ASD) en Maurice Harteveld (onderzoeker bij de TU Delft).

Datum en plaats
De challenge vindt plaats op vrijdagmiddag 11 februari 2022 (15.00-20.00 uur) in Tanthof (Fuutlaan 166) en zaterdag 12 februari 2022 (08.30-21.00 uur) in de Loft Studio (Kabeldistrict). Op woensdagavond 2 maart is er een openbare bijeenkomst waarin iedere groep zijn idee kan presenteren aan een jury en andere belangstellenden. Dit in samenwerking met Delft Design.

Waarom meedoen? 
Los van de kans op een cadeabon leer je meer over hoe de ruimtelijke en andere kwaliteiten van de gebouwde omgeving een rol kunnen spelen bij spontane ontmoetingen. De workshop wordt ondersteund door onderzoekers en docenten die ruime ervaring hebben in het vormgeven van de openbare ruimte. Daarnaast is er een inspirerende lezing van een expert.
Door mee te doen verken je je eigen grenzen, omdat je in aanraking komt met andere vakdisciplines en kennisgebieden. Je verruimt zo niet alleen je kennis maar ook je netwerk. Daarnaast leer je meer over samenwerken, projectmatig werken en probleemoplossend denken. Je doet ervaring op met adviseren en presenteren. En je krijgt een certificaat voor deelname, dat je op je cv kan zetten, zodat je jezelf kan onderscheiden van de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Inschrijven 
Je schrijft je als individu in. Vervolgens worden er multidisciplinaire teams gemaakt. Bij de teamsamenstelling wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een mix van opleidingen en kennisinstellingen. De voertaal is Engels. Indien gewenst kunnen we een Nederlandstalig groepje maken.

Voorwaarde voor deelname is dat je student bent van een opleiding aan de TU Delft, De Haagse Hogeschool of Hogeschool Inholland (met minimaal één volledig jaar hoger onderwijs). Kennis van en passie voor ruimtelijke vraagstukken is handig (denk bijvoorbeeld aan stedenbouw, (landschaps)architectuur, industrieel ontwerp, openbare ruimte), maar er is ook ruimte voor studenten van andere disciplines. Het gaat immers niet alleen om een ontwerp, maar ook over gebruik (social work, sociologie). Oftewel: input vanuit alle opleidingen is welkom. We zijn namelijk op zoek naar innovatieve ideeën en denken namelijk graag out-of-the-box!

Je kan je registreren door onderstaande formulier in te vullen. Bij overschrijving zal er een selectie worden gemaakt op basis van inschrijvingsdatum, motivatie, ervaring en opleiding (we streven naar een mooie mix). Wees er snel bij, want er is maar beperkt plek!

Organisatie
De challenge wordt georganiseerd door de City Deal Kennis Maken Delft, studievereniging POLIS, architect Flip Krabbendam en Delft Design. Het onderzoek is onderdeel van het Stadslab Vergrijzing: een meerjarige samenwerking tussen kennisinstellingen, bewoners, de gemeente Delft en diverse maatschappelijke organisatie op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Docenten, onderzoekers en studenten van De Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft worden daarbij ingeschakeld om meer inzichten en oplossingen aan te reiken voor het vergrijzingsvraagstuk. Vragen over de challenge? Stuur een e-mail aan cdkmdelft@hhs.nl

(this text is also available in English)
Foto’s: Gerben Helleman

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: