Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Op dinsdag 22 juni hebben vijf studenten van de opleiding Bouwkunde van De Haagse Hogeschool hun onderzoeksresultaten aan de bewoners van de Indische Buurt in Delft gepresenteerd. Tijdens een digitale bijeenkomst hebben Melissa Pelser, Fleur van Dam, Noor van Alphen, Rohit Ramdas en Giammarco Venturi hun advies over het verduurzamen van de karakteristieke woningen gegeven.

Aanleiding was een studentenonderzoek door tweedejaars studenten naar de mogelijkheden tot verduurzaming van bestaande woningbouw. De benodigde transitie van aardgas naar fossiel vrije energiebronnen of reststromen blijkt niet eenvoudig en heeft grote impact op gebouwen, de gebruikers en omgeving. Met hulp van woningcorporatie Vestia, Belangenvereniging Onze Indische Buurt en Platform Energietransitie Delft zijn in totaal 32 studenten gekoppeld aan echte beroepscasussen.

Een visualisatie in VABI elements van 1 van de casussen gemaakt door een student

In de Indische Buurt zijn zes verschillende woningen onderzocht. De woningen zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gebouwd en beschikken dan ook over de karakteristieke bouwkundige kenmerken uit die tijd. De opdracht voor de studenten was om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot verduurzaming van de woningen, waarbij rekening wordt gehouden met de kwaliteiten van de woningen en de financiële haalbaarheid. Het advies dat zij per woning uitschreven, maakt onderscheid tussen korte- en lange termijn oplossingen waarbij de impact op het milieu, comfortbelevenis, energie-efficiency en de kosten zijn meegenomen.

De bedrijven Merosch, INNAX, DWA en VABI hebben de studenten tijdens hun onderzoek ondersteund door middel van workshops en gastlezingen. Uiteindelijk hebben de studenten tekenwerk van de bestaande en oude situatie, een infographic en een adviesrapport opgeleverd. De belangrijkste bevindingen zijn tevens gepresenteerd op een bewonersavond (zie de presentatie). Het studentenonderzoek is door de studenten met veel plezier uitgevoerd en is door de bewoners erg positief ontvangen.

Een soortgelijk onderzoek werd eerder uitgevoerd in de wijk Tanthof, zie dit nieuwsbericht.

Gepubliceerd door Kennismakelaar

Dit onderzoek is onderdeel van de City Deal Kennis Maken Delft. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Delft en drie kennisinstellingen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, TU Delft). Met behulp van de inzet van docenten en studenten wordt getracht om belangrijke vraagstukken in de stad en in specifieke wijken beter te begrijpen en oplossingsrichtingen aan te bieden. Dit in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerben Helleman via CDKMDelft@hhs.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: